dimecres, 29 de maig del 2013

GRAN ACOLLIDA DE LA FIRA AMBIENTAL

Des que l’any passat es va optar per renovar la Fira del Medi Ambient, s’ha triplicat el nombre d’empreses expositores

El 8 de juny se celebra la II edició de la Fira Ambiental de Vilanova i la Geltrú, coincidint amb la Setmana del Medi Ambient i amb el mercat d’Intercanvi i 2a mà.
Una fira que enguany, el segon que se celebra amb aquest nou i ampliat format, comptarà amb prop de 90 expositors, i que ha triplicat les empreses participants, que l’any passat eren 18 i enguany seran 56. Fins i tot des del Servei de Medi Ambient, que és qui organitza la Fira, s’ha hagut de desestimar la proposta d’algunes empreses per falta d’espai.

La Fira se centrarà a la plaça de les Neus i la rambla Principal, optimitzant els recursos dels estands que quedaran instal·lats gràcies a la col·laboració dels organitzadors de la Fira Temps de Vi.

La regidora de Medi Ambient, Blanca Albà, ha destacat en roda de premsa que “volem fer diverses activitats al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient per conscienciar la població en temes mediambientals i de sostenibilitat, a banda de potenciar també l’entorn natural de la ciutat”.


15.000 metres quadrats, 88 expositors i més de 20 activitats són algunes de les xifres de la Fira, on els visitants podran provar diversos vehicles elèctrics en un circuit de proves, podran aparcar la bicicleta a la rèplica del Bici Park que Dins Garraf instal·larà a la plaça de les Neus, o podran provar la xocolata solidària feta amb una cuina solar. També es faran tallers relacionats medi ambient, com la construcció de cotxes solars i diversos jocs, i hi haurà actuacions en un escenari sense consum energètic, amb els grups Zebras Marching Band, New Orleans Pussy cats, i Romanic Absis.

Primeres activitats

De moment, aquest cap de setmana comencen les activitats paral·leles. Així, dissabte 1 de juny es farà un anellament científic d’aus a la Platja Llarga, amb l'ornitòleg Manel Bonilla. L’activitat és gratuïta però requereix inscripció escrivint a mediamb@vilanova.cat.
I diumenge, dia 2, es farà una passejada per a visitar la zona cremada per l'incendi del juny de l'any passat, per veure els treballs de neteja que s'estan realitzant, i per comprovar l'evolució de la regeneració natural. Se sortirà a les 8.30h de la plaça de les Neus, i és una activitat que durarà unes 3 hores i mitja i que compta amb el suport de l’Agrupació Excursionista Talaia.

En total serà tota una setmana farcida d’activitats, destacant l’acte commemoratiu del Dia del Medi Ambient, 5 de juny, amb la participació de les escoles de la ciutat, la lectura d’un manifest, i l’actuació del divulgador científic de TV3 Dani Jiménez.

Pel que fa a la Fira Mediambiental, s’allargarà durant dos dies a la rambla Principal amb l’objectiu de sensibilitzar i promocionar l’oferta d’empreses mediambientals del territori.  

Una Fira que es basarà en 6 sectors: l’Espai de l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària, que comptarà amb iniciatives com la Del Parc a taula i mostrarà la producció local, ecològica i de qualitat, els projectes d'horts urbans i socials, l’exposició del projecte agroecològic del Garraf La Garrofa, el projecte del "Parc a Taula" de la Diputació de Barcelona, una mostra de permacultura, o horts domèstics; l’Espai de l’Energia, amb l’Agència Local de l’Energia, el gremi d’instal·ladors del Garraf i diverses empreses que es dediquen a les energies renovables; l’Espai d’Agenda 21 Escolar, amb tallers de construcció d'un rellotge solar, de reciclatge creatiu o un joc de tres en ratlla solar; l’Espai del Medi Natural, amb la presència i demostració de les institucions dedicades a la vigilància i protecció dels espais naturals, com agents rurals i ADFs, iniciatives d’horts urbans, horts socials, Ecol3VNG, o el Consorci dels Colls Miralpeix; l’Espai de Mobilitat Sostenible, amb concessionaris de vehicles elèctrics i bicicletes, un petit Bici Park i un circuit de proves; i finalment l’Espai d’Artesania d’Autor Sostenible, que se celebrarà diumenge de 10 a 20h a la rambla Principal, amb objectes fets amb materials reciclats, espelmes, bijuteria, o ceràmica, entre d’altres.

Així, dissabte se centrarà en les empreses i entitats mediambientals, i diumenge serà el torn de la Mostra d’Artesania d’Autor Sostenible, i del Mercat de Segona Mà i d’Intercanvi, que arriba a la 7a edició i se celebra a la plaça de les Casernes de 10 a 14h.

Les activitats paral·leles s’allarguen durant tota la setmana, amb l’exposició “Salvem la mar” al CRIA, del 6 fins al 28 de juny. El mateix dijous 6 es farà una  xerrada formativa sobre el funcionament de la moneda social turuta, de cara al mercat d'intercanvi i a l'espai agroecològic de la Fira Ambiental. També dijous se celebrarà a la UPC una taula rodona sobre l’economia verda com a generadora de llocs de treball .

Divendres 7 de juny el CRIA acollirà una xerrada a càrrec d'Albert Lakunza de La Garrofa amb idees per regenerar l'agricultura i dinamitzar l'economia local. També es podrà veure els documentals DOCS FOR ACTION, amb La Vinagreta, que posen en qüestió l’actual model de consum i fan reflexionar sobre les alternatives que tenen els consumidors. 

Entre les activitats lúdiques destaquen la xocolatada sol-idària, i la música zeroCO2, feta amb plaques solars i bicicletes generadores.

Les activitats esportives de la setmana se centren en l’esport al medi natural del Juanita's Vilanova Festival, dissabte 8 i diumenge 9 de juny a la Platja de Ribes Roges, amb activitats de paddle surf, caiac, snorquel o sortides.

La Fira comptarà com és habitual amb un Espai de la Solidaritat, on s’inclourà el Banc del Temps (diumenge a la plaça de les Casernes), l’oficina de canvi local de la moneda social turuta (dissabte a la rambla Principal i diumenge a la plaça de les Casernes), i el banc d'aliments i recollida de roba (dissabte a la rambla Principal i la plaça de les Neus).
  
Menció a part mereix l’espai de l’energia, a la plaça de les Neus, on es farà la xocolatada sol-idària i hi haurà l’estand de l’Agència local de l'Energia, amb tallers de vehicles solars, de juguem amb l'energia, i un punt d'informació energètic permanent.
I és que, a banda de celebrar el Dia del Medi Ambient, aquesta setmana també s’engloba dins la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que se celebra del 25 al 30 de juny, impulsada per la Comissió Europea i per l’Institut Català de l’Energia i la Diputació de Barcelona. Cal recordar que l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està adherit al Pacte d’Alcaldes per una Energia Sostenible Local.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada