dilluns, 13 de maig del 2013

TORNA LA FIRA AMBIENTAL


El 8 de juny se celebra la II edició de la Fira Ambiental de Vilanova i la Geltrú, aprofitant el Dia Mundial del Medi Ambient, la Setmana del Medi Ambient, i el mercat d’Intercanvi i 2a mà

La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, donant continuïtat a la Fira Ambiental iniciada l’any passat, organitza la II Fira Ambiental de Vilanova i la Geltrú per commemorar el Dia Mundial del Medi Ambient.

Enguany, recollint la proposta de les Nacions Unides i de la Generalitat de Catalunya, el lema de la celebració serà el Malbaratament Alimentari.

Els objectius principals de la Fira Ambiental són divulgar per sensibilitzar en tot el que fa referència a la temàtica ambiental a la ciutat i a la comarca, i també difondre l’acció de govern i institucional en matèria ambiental, posicionant Vilanova i la Geltrú com a ciutat de referència en gestió ambiental.

La II Fira Ambiental s’estructura al voltant de 4 elements: el Dia Mundial del Medi Ambient, que inclou la commemoració institucional d’aquesta diada; la Setmana del Medi Ambient, que recull un seguit d’actes i activitats al voltant de l’ecologia; la Fira Ambiental, que recull la mostra d’entitats, empreses, i col·lectius vinculats al medi ambient; i el Mercat d’Intercanvi i de Segona Mà, com a principal manifestació dels conceptes bàsics de la reutilització i el reciclatge.

La Setmana del Medi Ambient se celebrarà des del 2 fins al 9 de juny, al voltant del Dia Mundial del Medi Ambient, que es commemora dimecres 5 de juny i de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. Pel cap de setmana s’ha organitzat la II Fira Ambiental, dissabte 8, i el VII Mercat d’intercanvi de segona mà, i la Mostra d’Artesania d’Autor el diumenge 9.


Eixos de la Fira

La Fira té cinc eixos principals d’actuació: el primer és l’alimentació, concretament la sobirania alimentaria i el malbaratament d’aliments. Hi haurà divulgació de temàtica alimentària, mercat de productes ecològics, exposició dels projectes d’horts urbans i horts socials, projecte del Parc del Garraf “Del parc a taula”, i recollida d’aliments pel Banc local de queviures.

El segon eix són els espais naturals, amb la participació de les institucions i ens dedicats a la protecció i vigilància del medi: Oficina de prevenció d’incendis de la Diputació de Barcelona, ADF, Bombers, Agents Rurals i SEPRONA. S’oferirà informació sobre l’incendi forestal del passat mes de juny a la Talaia i zones del parc del Garraf del terme municipal de Vilanova i la Geltrú. També s’inclourà  projectes com el Projecte Coltan (de recollida de mòbils per al reciclatge del coltan, que participa en l’apadrinament de ximpanzés  amb L’Institut Jane Goodall i la conservació de la selva del Congo com a hàbitat natural). Finalment, s’oferiran activitats al medi natural, com sortides guiades per l’espai dels Colls o la Platja Llarga.
El tercer eix és l’energia i el canvi climàtic, amb la presència a la Fira d’empreses i entitats del sector energètic, dedicades a l’estalvi energètic, les energies renovables, o la mobilitat amb vehicles elèctrics i híbrids (que es podran provar en un espai habilitat). Hi haurà un espai reservat al món de la bicicleta, i es faran xerrades i activitats paral·leles.
El quart eix és la setena edició del Mercat d’intercanvi i segona mà, que consolida projectes com el Banc del temps i l’Ecol3VNG.
Finalment, el cinquè eix és l’Agenda 21 escolar, amb una mostra dels tallers i activitats realitzades per les escoles, fent especial menció del projecte Coltan com a projecte de ciutat.

La Fira ambiental ocuparà diversos espais: 15.000 m2 la plaça de les Neus, la rambla Principal entre la plaça de les Neus i l’avinguda de Francesc Macià, la plaça de les Casernes amb el Mercat de 2a mà, l’Auditori municipal i el CRIA.

Dia mundial del Medi Ambient

El Dia Mundial del Medi Ambient, dimecres 5 de juny, es commemora amb un acte al Auditori Eduard Toldrà amb l’assistència de totes les escoles de Vilanova que formen part de l’Agenda 21 escolar, el govern municipal, i representants d’entitats.
Durant l’acte es farà la lectura del manifest del dia del medi ambient elaborat per les escoles, es faran parlaments institucionals, i hi haurà una conferència- espectacle a càrrec del divulgador científic de TV3 Dani Jiménez titulada “L’energia ni es crea ni es destrueix, s’aprofita”.

A banda, durant tota la setmana del Medi Ambient es faran activitats complementàries: esportives (caminades, bicicletades, sortides amb caiac), lúdiques i musicals, artístiques com un mural, culturals (xerrades, exposicions, Festival Internacional de Cinema de medi ambient FICMA), i científiques, com l’anellament d’aus a la Platja Llarga.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada